Geplaatst op
Een tandvleesontsteking ontstaat doordat tandplak en tandsteen zich ophopen rond de randjes van het tandvlees. Het tandvlees wordt hierdoor afgesloten. Op deze plekken ontstaan zogenaamde ‘pockets’. Dit zijn kleine inhammen in het tandvlees. Plekken als deze zijn extra gevoelig voor infecties, met als gevolg dat er uiteindelijk vervelende ontstekingen kunnen ontstaan.
Ontstoken tandvlees is eenvoudig te herkennen doordat het allerlei problemen met zich mee brengt: het tandvlees raakt geïrriteerd en doet pijn. Daarnaast bloedt het sneller en raakt het opgezwollen. Problemen als aften en blaasjes kunnen ook symptomen zijn van ontstoken tandvlees. In sommige gevallen ontstaat er blijvende schade, zoals teruggetrokken tandvlees oftewel parodontitis.
De oorzaken van ontstoken tandvlees
Bij gezond tandvlees sluiten de tanden vrijwel naadloos aan op het tandvlees. Wanneer het gebit niet goed onderhouden wordt, kan een hele kleine tussenruimte ontstaan tussen het tandvlees en de tanden. Tandplaque en bacteriën krijgen de ruimte om zich hier te nestelen en hierdoor kunnen de pockets ontstaan. Bij een goede mondhygiëne ontstaan deze problemen vrijwel niet. Tandvleesontsteking ontstaat dan ook door de volgende oorzaken:
- Te weinig tandenpoetsen
- Onjuist poetsen, denk hierbij aan te hard poetsen.
- Het overslaan van het tandvlees bij de mondverzorging
- Het te lang laten zitten van tandsteen
- Lastig te bereiken plekken in het gebit overslaan tijdens het poetsen
Voorkomen van tandvleesontsteking
Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij tandvleesontsteking, aangezien dit blijvende schade kan veroorzaken. Het belangrijkste is om genoeg aandacht te besteden aan de mondhygiëne. Bij het opvolgen van de volgende tips, wordt de kans op tandvleesontsteking aanzienlijk verlaagd.
- Gebruik een antibacteriële tandpasta en mondspoelmiddel
- Laat tandsteen tijdig verwijderen door de tandarts
- Reinig de tanden dagelijks met flosdraad of een rager
- Bezoek elk halfjaar de tandarts voor controle
- Sla het tandvlees niet over tijdens het tandenpoetsen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel
Gezond tandvlees bloedt niet en doet geen pijn. Waarschuw de tandarts wanneer er wel sprake is van deze symptomen. Er kan namelijk sprake zijn van beginnende tandvleesontsteking. Denk je dat je beginnende tandvleesontsteking hebt of heb je hier al langer last van? Neem dan contact op met Tandheelkundig Centrum Nederland.
Lees hier meer voedingstips.