Geplaatst op
Meditatie (met bijvoorbeeld een meditatiekussen) is de praktijk van het diepgaand denken of het focussen van de geest voor een periode van tijd. Hoewel er vele vormen van meditatie zijn, is het uiteindelijke doel een gevoel van ontspanning en innerlijke rust, die de geestelijke gezondheid kan verbeteren. En er is een groeiende hoeveelheid onderzoek om dat te ondersteunen.
In een recensie die in maart 2014 in het tijdschrift JAMA Internal Medicine is gepubliceerd, hebben onderzoekers meer dan 18.000 wetenschappelijke studies bekeken naar de relatie tussen meditatie en depressie en angst. Zevenenveertig studies met gegevens over 3.515 patiënten voldeden aan hun criteria voor goed ontworpen onderzoek. De resultaten toonden aan dat mindful meditatieprogramma’s over een periode van acht weken matig bewijs hadden in het verminderen van symptomen van depressie en angst.
Een andere studie, gepubliceerd in juni 2016 in het tijdschrift JAMA Psychiatry, suggereerde dat mindful-gebaseerde therapie was zo effectief in het voorkomen van depressie terugval als antidepressiva. Toch merken de auteurs op dat de studie beperkt was, omdat de bevindingen gebaseerd waren op een klein aantal onderzoeken en moeten worden gerepliceerd. Bovendien is er nog geen manier om te bepalen welke patiënten baat kunnen hebben bij mindful meditatie en welke patiënten beter kunnen reageren op medicatie.
Meditatie en het reguleren van negatieve emoties
Er is wat onderzoek om te suggereren dat het beoefenen van meditatie kan helpen bij het omgaan met negatieve emoties, zoals woede en angst. Een kleine studie gepubliceerd in februari 2016 in het tijdschrift Consciousness and Cognition suggereerde dat meditatie mensen kan helpen omgaan met woede. Bovendien werden er verbeteringen gezien met slechts één meditatiesessie. Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers 15 mensen die nieuw waren in meditatie en 12 die ervaren beoefenaars waren. De deelnemers werd gevraagd om ervaringen die hen boos maakten opnieuw te beleven. Degenen die nog nooit eerder meditatie hadden beoefend, ervoeren een stijging van de hartslag, bloeddruk en ademhaling, terwijl degenen met ervaring in de praktijk niet veel van een fysieke reactie op de oefening hadden. Als tweede deel van het experiment, degenen die nog nooit eerder hadden gemediteerd, deden dat gedurende 20 minuten. Toen hen gevraagd werd om de woede veroorzakende episode nog eens te herbeleven, hadden ze veel minder van een fysieke reactie.
Tot slot, vooronderzoek suggereert meditatie kan helpen lagere kanker overlevenden angst voor de ziekte terug te keren. Volgens de American Cancer Society, bijna 60 procent van de kankeroverlevenden van een jaar melden matige tot ernstige zorgen over hun ziekte die terugkomt. De angst kan zo verontrustend zijn dat het een negatieve invloed heeft op de stemming, relaties, werk, medische follow-ups en de algemene kwaliteit van leven.