Geplaatst op
Het beoefenen van een sport is erg gezond voor lichaam en geest. Helaas brengt sporten soms blessures met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat er ook blessures optreden op een onverwachtse plek, namelijk het gebit.
In een onderzoek dat uitgevoerd werd onder sporters van de Olympische Zomerspelen in 2012 in London bleek namelijk dat de meerderheid kampte met een slechte mondgezondheid. Sporters vertoonden onder andere kenmerken van tandbederf, erosie van het tandglazuur en tandvleesaandoeningen. De sporters kwamen uit alle delen van de wereld en konden bijna allemaal gebruik maken van een tandarts in de nabije omgeving.
De oorzaak voor de slechte gesteldheid van het gebit lag in het speeksel. Tijdens lange en intensief sporten wordt namelijk steeds minder speeksel aangemaakt en krijgt het speeksel een steeds hogere pH waarde. Hierdoor krijgen tandsteen en tandplak de kans om sneller te groeien dan normaal. Het maakt tijdens deze training niet uit of sporters veel of weinig drinken.
Sporters hoeven zich niet direct zorgen te maken. De atleten bij wie dit onderzoek is uitgevoerd trainden gemiddeld negen uur per dag. Of het speekselprobleem ook optreedt bij gematigde sporten moet nog onderzocht worden.
Andere boosdoeners voor het gebit zijn sportdranken. Doordat deze energiebronnen veel citroenzuur bevatten zijn ze slecht voor het glazuur. Bij het nuttigen van veel sportdrank treedt erosie op: het glazuur lost op. Bij veel sporters komt er tijdens het sporten ook maagzuur naar boven. Ook dit kan zorgen voor erosie. De laatste slechte invloed op je gebit is het knarsen van tanden. Veel sporters schuiven onbewust hun tanden over elkaar tijdens het sporten door adrenaline en de extreme concentratie.
Het is voor sporters (en uiteraard ook niet-sporters) aan te raden meerdere keren per jaar een uitgebreide controle bij de tandarts te laten doen. Praktijken als Tandarts Utrecht bieden uitgebreide behandelingen waarbij geen enkel gebitsprobleem over het hoofd wordt gezien.