Blijvend in balans

Neurofeedback steeds populairder

Geplaatst op

Hoewel neurofeedback training nog vrij onbekend is, komt hier verandering in. De reden? De resultaten liegen er niet om. Neurofeedback is in te zetten bij diverse klachten, van een depressie tot ADHD en van hersenletsel tot slaapproblemen. Aangezien neurofeedback steeds vaker wordt vergoed door zorgverzekeraars is het hoog tijd om dieper in te gaan op neurofeedback. Wat is het, hoe werkt het en wanneer kan het ingezet worden? Wij vroegen Breinkliniek.nl om neurofeedback training toe te lichten.

Wat is neurofeedback?

Je kunt neurofeedback zien als fysiotherapie voor het brein. Het brein produceert hersengolven, die een afgeleide zijn van de communicatie in het brein. Voor de hersengolven zijn normwaarden vastgesteld. Vallen de hersengolven buiten deze normwaarden, dan kunnen daar psychische maar ook lichamelijke klachten uit voortkomen.

Na een intake wordt er een scan van het brein gemaakt om te achterhalen welke specifieke gebieden uit balans zijn. Wanneer dat is vastgesteld gaat de training verder via operante conditionering (straffen en belonen) om de hersengolven binnen de gewenste waardes te trainen. Van tevoren wordt een EEG-kapje met sensoren op het hoofd geplaatst. Deze sensoren registreren de hersengolven. Tijdens de training wordt een film getoond. Op het moment dat de hersengolven niet binnen de normwaardes functioneren stopt de film automatisch (een straf voor de hersenen). De film vervolgt pas als de hersenactiviteit weer binnen de normwaardes zit (een beloning voor de hersenen). Deze methode wordt door veel mensen als prettig ervaren en heeft een effectief en blijvend resultaat.

Wanneer kan neurofeedback helpen?
De behandelbare klachten waarbij neurofeedback een oplossing kan zijn is erg uiteenlopend. Zolang de oorzaak van de klacht zijn oorsprong in het brein kent, kan neurofeedback de oplossing zijn. Voor sommige klachten is het overduidelijk dat het probleem in het brein begonnen is. Bijvoorbeeld bij ADHD, hersenletsel of bij traumaverwerking. Maar ook bij angst- of paniekstoornissen, migraine, slaapproblemen en zelfs bij een burn-out werkt neurofeedback. Misschien nog wel het mooiste van neurofeedback is dat het voor alle leeftijden is, zo helpt het bijvoorbeeld ook kinderen met dyslexie of concentratieproblemen.

Neurofeedback pakt de oorzaken aan in plaats van het bestrijden van de symptomen. Er worden geen medicijnen gebruikt en er wordt niks in het lichaam ingebracht. Het behaalde resultaat met de training is blijvend. Zelfs na de behandelingen blijven de hersenen zich aanpassen en uitbalanceren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden